ÂŞIK YAŞAR REYHÂNİ'NİN ARDINDAN
Eklenme: 01.02.2007 10:24
Vefâ ve vefâkârlığın, şöhrete, menfâate, şehvete, makama, dostluğa, sevgi ve merhâmete, akla ve midelere kurban edildiği bir asır yaşıyoruz. Sapla/samanın, haramla/ helâlin, günahla/sevabın birbirine karıştığı, kantarın topunun kaçtığı, değerlerin alt/üst olduğu, saman pahasına buğday satılan, yolların ve izlerin kaybolduğu, değersizlerin elde tertemiz gezdiği, değerlilerin bir kenara atıldığı bir kaos asrı...
Hüsranda bulunan insanlığın, Kıyamet eşiğinde nereye gittiği belli olmayan bir zaman dilimi..Yolların kaybolduğu, izlerin silindiği, at izi ile it izinin birbirine karıştığı bir zaman...
Her şeye rağmen; insanlar ümit dolu çıkıyorlar evden sabahları, kimileri eli boş dönüyor evlerine akşamları. Ecel zamanı gelenler göçüyor kabir makamına.. Yatırılıyor musalla taşına her gün binler, milyonlar... Ölüm; ağa, paşa, zengin/fakir, âmir/memur, usta/çırak, patron/âmele demiyor, sarılıyor beyaz kefene insanlar...
Her nefis gibi ölümü tadan Âşık Yaşar Reyhani'de toprak oldu. 10 Aralık 2006 tarihinde hakkın rahmetine kavuşarak, Bursa, Cumalıkızık/Değirmenönü kabristanına mütevazi bir merasimle defnedildi. Aradan günler, haftalar, aylar geçti, yıllar da geçecek.
Âşık Yaşar Reyhani hakkında çok şeyler yazıldı. Kitaplar, tezler, kasetler, CD. ler, makaleler, araştırmalar, programlar hazırlandı. Rahmetlik olduğu zaman, (tabiri caizse) yer yerinden oynadı.
Sağlığı ve şöhreti zirveye çıktığı yıllarda; Reyhani'yi, şiirlerini menfaat ve şöhret aracı olarak kullananların sayısı az değildir. Ölüm merasiminde tabutunu öpenler, helallik dileyenler, nutuk atanlar, ön saflarda görünmek için çırpınanların çoğu, kabristana varmadan geri döndüler. Daha senesi dolmadan, Reyhani'yi unuttular dersek, insafsız olmayız sanırım.
Değirmenönü Merkez Camisinde Kur'an-ı Kerim ile mevlid-i Şerif okundu, dualar yapıldı. Sevenleri rahmetliyi bir kere daha gönüllerinde yaşadı, ruhu için fatihalar okudu.
Âşık Yaşar Reyhani için okutulan mevlitte, gelmesi gerekenleri göremedik. Erzurum'la ilgili federasyon, vakıf ve dernek teşekküllerinden gelmesi gerekenleri aramızda göremedik. Medya'ya gönderilen duyuru ve davet fakslarına rağmen, Hülya Avşar'ın doğumunu seksen kamere ile tespit eden, etini/budunu/sesini satanların haberlerini kiloluk gazetelerinde teşhir edenler, porno resimleri baş köşelerine koyan verenlerden birini göremedik. Kültür Müdürünü, Yazarlar Birliği Bursa Şubesinden birini, vilayet adına temsilciyi, ozanların, şairlerin, aşıkların çoğunu ve Reyhani'yi sevdiklerini iddia edenleri, "Mangalda kül" bırakmayanları göremedik.
Halk Şairlerimiz, ozanlarımız, saz/söz ustalarımız, âşıklarımız mazi ile geleceği birbirine bağlayan sağlam köprülerdir.
Bizim tarihimiz, kültürümüz ve folklor değerlerimiz ecdat miraslarıdır. Gelecek nesillere aynen devredilmese ümit var ve aydınlık olamayız.
ÂŞIK YAŞAR REYHÂNİ; asrımızın en büyük halk ozanları arasındadır. Bütün şiirleri çok güçlü, mânâlı, duygulu ve hikmet doludur. Edebi bütün sanatları şiirlerinde işleyen rahmetli ozanımız; gazelleri, atışmaları ile de kendini ispat etmiştir. Hayatı ve eserleri tetkik edildiği zaman; başka bir söz söylemeye, eklemeye ihtiyaç olmadığı görülecektir.
Nice âşıklar, gönül erleri, edebiyat tarihi ile halkımızın gönül bahçesinde ölmez eserler bırakarak göç etmişler, ancak ölmemişlerdir.
ÂŞIK REYHANİ de bunlardan sadece biridir.
Beni sizden sorarlarsa dostlarım,
Bir Reyhâni geldi/gitti söyleyin.
Hayatı aksine muradı yarım,
Eridi,tükendi, bitti söyleyin.
Aşkı gönüllere su gibi aktı,
Yıkıldı gönlümün sarayı/tahtı,
Sırtında bir heybe, bir akşam vakti,
Güneşle beraber battı söyleyin.
Dizelerinde Reyhâni kendini anlatır, bize mesajlar verir, yön gösterir.
"Dört inanmış kişi"nin taşıdığı, taşıyacağı tabut içindeki ölü olmak, mümin bir kul için yeterlidir. Dünya hayatı ile kabir kapısını beraber götüren Âşık Yaşar Reyhani'nin kuru kalabalıklara ihtiyacı olmasa gerek.. İman-ı kâmil bir mümin olarak öldüğüne şahitlik ederiz.
Âmel-i Salih bir kul olarak ebediyete göçtükten sonra, dünya saltanatı neye yarar ki?..Dünya debdebesinin, şöhretin, şakşakçılığın geçerli olduğu yer, dünyadır.
Âşık Yaşar Reyhani'ye Allah'tan rahmet, geride kalanlarına, onu sevenlere, âşıklar dünyasına, ozanlara, şairlere sabırlar dilerim
|