BAYRAM OLA…
Eklenme: 27.05.2020 17:03
BAYRAM OLA…
“Can bula Cânânını, Bayram o Bayram ola.
Kul bula sultanını, Bayram o Bayram ola.
Hüzn-ü Keder def ola, dilde hicap ref ola
Cümle günah af ola, Bayram o Bayram ola..”
ALVARLI EFE ( MUHAMMED LÜTFİ)
VERDİĞİ İLHAMLA
CAN BULSA CÂNÂNINI…
Can bulsa Cânânını, mesrûr olur gönüller.
Yunusların Hanını, süsler binlerce güller.
Edeple/Erkânını, Hicrândaki bülbüller.
Âsîl maya kanını, bilemez ki ölüler.
CÂNÂN İÇİN CAN GEREK, BEDENDE BUNU SAKLA.
NEFİS OLSA ENGEREK, NE İSTERSİN BU HAKLA?
Kul bulsa Sultanını, bayram olur o zaman.
Dikiz et dört yanını, nice Feryâd-ı Aman.
Onur dolu şanını, desinler ne de yaman.
Âmelle/İmanını, gösterin, varsa fermân.
SULTAN EN BÜYÜK PENÂH, KAPISINDA BEKLENİR.
KÂİNAT’TA DÖRT CENÂH, KULLARLA EMEKLENİR.
Günah için Tövbe et, Hak kapısı açıktır.
Gönül değil mi gurbet, senin özün balçıktır.
Kabul olacak elbet, bilmeyene yazıktır.
Umudu kesme ebet, inanmayan kaçıktır.
GÜNAHSIZ HER GÜN BAYRAM, PEYGAMBERİN BUYURUR,
MUHABBET DOLU SEYRÂN, ÜMMETİNE DUYURUR.
Dilde hicâp, söz kelâm, keder Hak’tan gelendir.
Müslüman için selam, ahlâki bir edeptir.
Sözde kısa vesselam, taşımayan merkeptir.
KEMÂLİ’de bir kalem, ağyarlara kötektir.
KALPLE DİLİ BİR OLSUN, AYRILMA DOĞRU İZDEN,
ARAYAN HAKKI BULSUN, HAK RAZI OLUR SİZDEN.
KEMÂLİ
( 28 MAYIS 2020/PERŞEMBE. BURSA DEREKIZIK KÖYÜ)
NOT:
ALVARLI EFE (MUHAMMED LÜTFİ) KİMDİR
Mutasavvıf, şair (D. 1868, Kındığı köyü / Hasankale [Pasinler] / Erzurum - Ö. 12 Mart 1956, Erzurum). Asıl adı Muhammed Lütfi olup, Alvarlı Efe, Alvar İmamı veya Efe Hazretleri diye meşhurdur. İlk tahsilini babası Hoca Hüseyin Efendi'den gördü. Daha sonra Erzurum’a giderek tanınmış bazı alimlerin derslerini takip etti. 1891 yılında Hasankale’nin Sivaslı Camiine imam tayin edildi. Aynı sene içinde Bitlis’e giderek tasavvuf ehlinden Nakşibendî şeyhi Muhammed Pir-i Küfrevi'ye intisab etti. Riyazetini tamamladıktan sonra Pîr-i Küfrevî’nin halifesi olarak Hasankale’ye döndü, bir müddet vazifesine burada devam edip, daha sonra Erzurum’un Dinarkum köyüne giderek imamlık yaptı.
Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi, 12 Şubat 1916'da Rusların Erzurum ve çevresini işgale başlamaları üzerine babasıyla birlikte Erzurum’a yerleşerek, Rus istilası süresince Tercan’ın Yavi köyünde imamlık yaptı. Rusların çekilmeye başlamaları ve Ermenilerin katliama girişmeleri üzerine Yavi ve komşu köylerden topladığı 60 kişilik bir kuvvetle Ermenilere karşı koydu. Mücadlesinde başarı göstererek, Oyuklu köyü yakınlarında Ruslara ait bir silah deposunu ele geçirdi. Daha sonra Türk ordusuna katılarak 12 Mart 1918 günü orduyla birlikte Erzurum’a girdi. Aynı gün babası şehit oldu.
Erzurum’un kurtuluşundan sonra tekrar Hasankale'ye dönen Muhammed Lütfi Efendi, Hasankale'ye bağlı Alvar köyü halkının isteği üzerine oraya yerleşti. Bir Nakşibendî Hâlidî şeyhi olarak 1939’a kadar bu köyde, bu tarihten sonra da Erzurum’da bölge halkını irşad ile meşgul oldu. Bu yüzden halk arasında ve tasavvuf çevrelerinde "Alvarlı Efe", “Alvar İmamı” ve “Efe hazretleri” unvanlarıyla tanınmıştır. Efe Hazretleri, 1939 yılına kadar bu köyde kalıp insanlara İslam dininin emir ve yasaklarını anlattı. Bu yıldan sonra Erzurum’a giderek bölge halkının irşadı ile meşgul oldu. 12 Mart 1956’da baki aleme göç etti. Cenazesi Alvar köyüne götürülerek orada defnedildi.
Arapça, Farsça ve Türkçe şiirler yazan Alvarlı Muhammed Lütfi Efendinin şiirleri ölümünden sonra oğlu Seyfeddin Mazlumoğlu tarafından derlenerek "Hulasatü’l-Hakayık" adıyla yayımlandı. "Gerçeklerin Özü" anlamındaki bu divanda çeşitli nazım şekilleriyle söylenen yedi yüzü aşkın şiir bulunmaktadır.
Hacı Muhammed Lütfi Efendi, Kuran ahlakıyla ahlaklanmış ve kendini İslam’ı tebliğ vazifesine adamış değerli bir İslam büyüğüdür. Bu ahlakı bir beytinde şöyle özetlemiştir:
"Adalet, merhamet, insaf gerektirir ehl-i imane
Mürüvvet et kıyas-ı nefs ile zulmetme insane"
Alvarlı Efe Hazretlerinin yaşadığı yıllar; uzun süren savaşların getirdiği yıkımların ve zor şartların hüküm sürdüğü yıllardı. Alvarlı Efe Hazretleri böylesine zor şartlardan hiçbir zaman yılmamış; İslâm âleminin ve Müslümanların zor dönemlerindeki sorunları ile her zaman bizzat ilgilenmiştir.
Alvarlı Efe Hazretlerinin bütün davranış ve düşüncelerinin kaynağı yalnızca Kuran olmuştur. Allah sevgisinin ve coşkusunun getirdiği güzel ahlak ile çevresine daima örnek olan Alvarlı Efe Hazretleri, ardında değerli bir mümin topluluğu bırakan büyük bir İslam alimidir.
ALVARLI EFE HAZRETLERİ HAKKINDA ANLATILANLAR:
Hayatını Kuran ahlakını yaşamaya ve yaşatmaya adamış bir insan olan Alvarlı Efe Hazretleri ile tanışma lütfuna ulaşanlar, sohbetlerine katılanlar ve öğrencileri, onun üstün ahlakını örnek almış ve günümüze kadar taşımışlardır.
Alvarlı Efe Hazretleri ile tanışan, kendisinden çok etkilenen ve daha sonra öğrencileri arasına katılan Abdurrahman Efendi ise, hayranlığını şöyle anlatmaktadır:
"Efendi Hazretleri'ni görür görmez sanki Sahabe-i Kiram bakiyesi (kutlu sahabelerin mirası), Sahabe-i Kiramdan kalma bir zat gibi gördüm. Mübarek şekli, şemaili. Hali etvarı (tavırları), kemali (olgunluğu) ve ilmi, irfanı (görgüsü) beni tesir altına aldı. Hemen kendisiyle irtibat (bağlantı) kurdum. Ve kendisine intisap (bağlandım) ettim. 6 ay yedek subaylığımı tamamladıktan sonra Konya'ya gittim ve duramadım. Erzurum'a geri döndüm. Aralıksız 10 yıl orada kaldım. Zaten onun yüzüne bakanın gözleri kamaşır, sakalı göğsünde, yüzünün nurundan müteessir (etki altında kalırdı) olurdu. Devamlı bir daha bakamazdı. Öyle kâmil (mükemmel) bir insandı."
Risale-i Nur öğrencilerinden biri olan Osman Demirci de Alvarlı Efe Hazretlerinin Kuran ve sünnete bağlılığını şöyle ifade etmiştir:
"O zatı gördüğümde kalbim tatmin olmuştu. Demek ki her asırda Cenab-ı Hakkın Kur'an-ı Kerimin bütün emirlerine bağlı, Peygamberimiz (sav) verasetini deruhte eden şahsiyetler (Peygamberimiz (sav)in sonrakilere bıraktığı görevleri yerine getiren kişiler) bulunuyor. Onlar bir nevi sütun ve direk mesabesindedir (gibidir). Onun, o vazifeyle tavzif edildiğini müşahade ettim (o görevle görevlendirildiğine şahit olmuş oldum). Sohbetlerine devam ettim. Ona bağlandım."
Alvarlı Efe Hazretlerinin sohbetleri her zaman herkese açık olmuştur. Bu sebeple de İslam’ı öğrenmek isteyen herkes sohbetlerine katılmış ve sözlerinin güzelliği ve hikmeti herkesi etkilemiştir.
Derslerinde her zaman hadis-i şeriflerden bahsederek, Peygamber (sav) ve sahabe sevgisini konu edinen Alvarlı Efe Hazretleri, Peygamberimiz (sav)in sünnetine sahip çıkan bir İslam alimi olarak, her zaman Kuranın ışığında yaşamış örnek bir kişidir.
KAYNAKÇA: Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (2004),Alvarlı Efe Hazretleri - Hace Muhammed Lutfi Efendi (2013), Hüseyin Kutlu / Efe Hazretleri/ Alvar İmamı Muhammed Lutfî Efendi (2013), Alvarlı Hacı Muhammed Lütfi Efendi (inabe.blogcu.com, 8.7.2016). Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi (byaztarih.com, 8.7.2016), Alvarlı Hacı Muhammed Lütfi Efendi (K.S.) (kocar.org, 8.7.2016).
|